Leerlooierij Michielsen

Beschrijving

Voormalige leerlooierij Michielsen van 1881-1882. Herenhuis (1882) met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en aansluitend bedrijfgebouw (1881) van acht traveeën, beide twee bouwlagen hoog onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, zwarte Vlaamse pannen).

Bakstenen lijstgevel met geprofileerde daklijst onder houten kroonlijst; verkleinende rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken onder doorlopende druiplijst van gesinterde steen; benedenvensters met luiken, bovenvensters met ijzeren leuning; arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in beschilderde, houten omlijsting met neuten, imposten en kroonlijst op bewerkte voluutconsoles. Origineel houtwerk, onder meer deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren rooster.

Bedrijfsgebouw met verankerde bakstenen benedengevel, waarin kleine segmentboogvensters met bakstenen onderdorpel; de voormalige beplanking van de bovengevel werd vervangen door aluminiumlatten. Zijpuntgevel met grote gedichte luiken en poort.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen 28/7/1881, 27/1/1882.

Auteurs: Plomteux, Greet