Eenheidsbebouwing van drie boerenarbeidershuizen

Eenheidsbebouwing van drie boerenarbeidershuizen, samen met de huidige molen opgetrokken in 1902.

Nummers 2 en 4: identieke dubbelhuizen van drie traveeën en één bouwlaag onder gemeenschappelijk mank zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met latere dakkapel op nummer 4.

Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint, beëindigd met fraai uitgewerkte muizentandfries en houten kroonlijst. Getoogde muuropeningen onder doorlopend waterlijstje van gesinterde steen; arduinen dorpels; latere rolluikkasten. Verankerde zijpuntgevels, gecementeerd aan westzijde, waarin rechthoekige muuropeningen met houten latei. De oorspronkelijke indeling vertoonde telkens één grote en één kleine kamer aan de straat, beide met haard, moos met trap en opkamer met kelder achteraan, parallel gelegen geschakelde achterbouwen met gemak, bakoven en twee stalletjes.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging verleend door het College van Burgemeester en Schepenen 3/8/1902.

Auteurs: Plomteux, Greet