Wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel

Beschrijving

Eenvoudige wegkapel toegewijd aan Sint-Catharina, in haar huidige vorm opklimmend tot de 18de eeuw (vermeld in 1760), doch met oudere 15de-eeuwse oorsprong; gerestaureerd in 1931. Verjongende bakstenen pijler (5,5 meter hoog, 1,45 meter breed, 0,91 meter diep) onder zadeldak, met lijsten, hoekpilasters, bovenaan een zandstenen lijst met twee gesculpteerde engelenhoofdjes en aan de achterzijde een steunbeer. Beglaasde rondboognis met witgeschilderd houten Sint-Catharinabeeld. Eronder, witte steen met inscriptie: "H.Catharina, bid voor ons" (1931). Flankerende lindebomen en zitbanken.

• LAUWERYS J., De Veldkapellekens in de Kempen, in Oudheid en Kunst, 1933, p. 38-39.

Auteurs: Plomteux, Greet