• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Gespiegelde, in dezelfde geest geconcipieerde burgerhuizen met cottage- en art-deco-inslag van circa 1931; nummer 323 werd in 1997 verbouwd en aanzienlijk uitgebreid naar ontwerp van L. De Meester en O. Speybrouck.

Twee + één traveeën (uitbouw) en twee bouwlagen op verhoogde begane grond onder complexe, overkragende bedaking (nok parallel aan en loodrecht op straat, mechanische pannen). Combinatie van bakstenen punt- en lijstgevels met arduinen plint en muurbanden (nummer 321) of siermetselwerk en lateien van kiezelbeton (nummer 323). Kenmerkende erkers. Nummer 321 met risalietvormende puntgevel met pseudo-vakwerk, rechthoekige vensters met glas in lood in de bovenlichten, oculi en leien dakje op consoles boven de deur. Nummer 323 met zwaar omlijste, spits toelopende vensters op getrapte bakstenen consoles.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hoogstraten, schetsen 1931/22.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Van het oorspronkelijke ensemble (nummers 321-323) werd het linker pand (nummer 321) gesloopt volgens een vergunning van 2002.

Auteurs: Jacobs, Els