Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Vrijstaande villa van 1935 naar ontwerp van A. Dillen (zie koperen opschrift in eigentijds lettertype); drie op vier traveeën en twee bouwlagen onder overkragend schilddak met dakkapellen en markante schoorstenen (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), vermeerderd met kleine uitbouw ten westen onder half schilddak.

Bakstenen lijstgevels met siermetselwerk (klezoorverband, geprononceerde lintvoegen, ingeschilderde stootvoegen) op faienceplint. Deur- en vensteromlijstingen van witte natuur- of kunststeen; dito platen tussen beneden- en bovenvenster van de linker travee. Rechthoekige muuropeningen, onder meer hoekramen met geëtst glas; deur met drie arduinen treden en luifel. Westelijke zijgevel met rechthoekig keldervenster en ronde vensters ter hoogte van de trapzaal, hetzij met structuurglas en smeedwerk, hetzij met geëtst glas. Origineel houtwerk.

"Moderne" plattegrond binnen vrijwel rechthoekig grondplan met dooreenlopende leefruimten links, hal met trapzaal vooraan rechts; het vroegere pomphuis is nu achter de trapzaal in het hoofdvolume geïntegreerd; de uitbouw met fornuis en flankerende inbouwkasten fungeert slechts als uitbreiding van de keuken achteraan rechts; overdekt terras over de volledige bouwbreedte. In 1935 nog steeds van het eigenlijk woonhuis gescheiden buiten-wc, alleen toegankelijk via terras; in de badkamer op de bovenverdieping was wel een wc voorzien.

Voormalige vrijstaande achterbouw met wasplaats en berging vervangen door huidige garage.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen 23/12/1935.

Auteurs: Plomteux, Greet