Commiezenwoningen van de strafkolonie

Beschrijving

Commiezenwoningen van de zogenaamde strafkolonie, in 1898 opgetrokken aan de "avenue de la colonie" (zie Gelmelstraat nummer 131).

Vrijstaande dubbelhuizen in eclectische stijl; woongedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen (woonplaats, keuken, trapzaal en slaapkamers) en uitbouw van één travee en oorspronkelijk één bouwlaag (washuis en stal), beide onder overkragend zadeldak (respectievelijk nok loodrecht op en parallel aan de straat, mechanische pannen). Het toilet, achteraan ingeplant tussen hoofdvolume en uitbouw, is rechtstreeks vanuit de vestibule toegankelijk. Nummer 59 met circa 1913 bijgebouwde vijfzijdige veranda aan westzijde (hout, glas, leien lessenaarsdak).

Bakstenen lijst- en puntgevels op arduinen plint, beëindigd met houten kroonlijst op modillons. Segment- en rondbogige muuropeningen met bakstenen paneeltjes onder de lekdrempels; voorheen beluikt. Bewaard houtwerk met ijzeren roeden (nummer 59). Nummer 59 bovendien met smeedijzeren toegangspoort tussen bakstenen pijlers; bakstenen schuurtje van twee en drie traveeën onder ongelijke zadeldaken (ten oosten) en serre (ten noorden) van circa 1910. Grote omringende tuinen.

• Gemeente-archief Hoogstraten, plannen gevoegd bij een brief van 13/12/1898 van L. Dupuis, algemeen directeur der kolonies.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hoogstraten, schetsen 1900/3, 1910/7, 1913/8.

Auteurs: Plomteux, Greet