Hoekhuizen met café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuizen met café

Beschrijving

Hoekhuizen met café, nummer 73 gebouwd in 1899, nummer 75 in 1882, met verschillend aantal traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de Gelmelstraat, mechanische pannen of kunstleien).

Bakstenen lijstgevels met getoogde muuropeningen en muizentandfries. Karakteristieke afgeschuinde hoek met deur in spitsbogig portaal. Nummer 73 met arduinen gedenkplaat met inscriptie: "Geboortehuis/ van/ LODEWIJK DE KONINCK/ 1838-1924/ Dichter van Het Menschdom Verlost./ 'k zong gisteren 'k zing heden/ 'k zing morregen God. LDK".

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen 27/4/1899, 9/3/1882.

Auteurs: Plomteux, Greet