Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Twee aan twee opgetrokken, identieke (gespiegelde) arbeidershuizen van drie traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); circa 1901-1903 voor verhuring gebouwd door pottenbakker Frans Van Dongen.

Verankerde bakstenen dubbelhuisjes met gecementeerde plint, muizentandfries, kroonlijst. Getoogde muuropeningen met strek en doorlopend bakstenen lijstje; vernieuwd houtwerk, nummers 29-31 met gietijzeren rolluikkasten, nummers 33-35 met blinde bovenlichten voor verlaagde plafonds. Indeling volgens origineel plan met leefruimte aan de straat (de voordeur geeft er rechtstreeks in uit), daarachter keuken met aanpalende van binnenuit te gebruiken bakoven en opkamer met kelder en zoldertrap. Parallelle achterbouw (verankerde baksteenbouw, zadeldak, Vlaamse pannen) met stalletje en gemak.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen 31/8/1900 en 28/10/1903.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hoogstraten, schetsen 1902/4, 1904/4.
  • VERBEECK B., Typologie van Hoogstraatse volkswoningen van 1900 tot 1940, in Verhandeling tot het behalen van de graad van architect, Henry van de Velde-Instituut Antwerpen, 1994-1995, p. 22.

Auteurs: Plomteux, Greet