erfgoedobject

Gemeentehuis Baarle-Hertog

bouwkundig element
ID
46383
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46383

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oud-gemeentehuis van Baarle-Hertog in neoclassicistische stijl van 1877 naar ontwerp van P.J. Taeymans, gerestaureerd in 1988; tot 1986 in gebruik als gemeentehuis en veldwachtpost, heden archief, werk- en expositieruimte van Heemkundige Kring Amalia van Solms; gelegen op de hoek met de Desiree Geeraertstraat (Baarle-Nassau).

Vrijstaand dubbelhuis met rechthoekig grondplan van drie op twee traveeën en één bouwlaag + souterrain onder tentdak (kunstleien). Bakstenen lijstgevels op hoge, aan de voorzijde met pseudo-rustica afgewerkte sokkel; bovengevel van idem met bepleisterde en beschilderde hoekpilasters, muurbanden en kordon onder omlopende houten kroonlijst; centraal ingangsrisaliet gemarkeerd door driehoekig fronton met gemeentelijk wapenschild; rondboogvensters en -deur in halve geriemde omlijsting. Verhoogde begane grond, enkel bereikbaar via dubbele steektrap en bordes met smeedijzeren leuning; de rondboogdeur in het midden geeft toegang tot het souterrain. Soberder uitgewerkte zij- en achtergevels beëindigd met muizentand; segmentboogvensters en -deuren op kelderniveau; blinde bovenvensters aan zijgevels.

Tegen westelijke zijgevel monument van bak- en zandsteen met bronzen beeldengroep door L. Van der Meer uit Breda, opgericht ter nagedachtenis van de op 10/9/1944 gefusilleerde weerstanders van Baarle-Hertog en ingehuldigd op 10/9/1949. Noordelijke uitbouw met voormalige brandweerkazerne, opklimmend tot 1930.

Interieur

Bel-etage voorheen met raadzaal, archief, secretariaat en kadaster, souterrain voorheen met gevangenis, plaats voor de brandspuit en woning voor de veldwachter.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Baarle-Hertog, dossiers 1, 4.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis Baarle-Hertog [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46383 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.