Eclectisch landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch landhuis

Beschrijving

Eclectisch landhuis, opklimmend tot circa 1891, voorheen eigendom van de familie van Gilse; grote omringende tuin met smeed- en gietijzeren pijlpunthekken aan de straat. Vrijstaand L-vormig complex met dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien), ingebouwde vierkante noordoostelijke toren onder ingesnoerde afgeknotte spits met vorstkam en windvaan en aansluitende, lagere achterbouw van zes traveeën onder zadeldak; veranda in hoek tussen hoofd- en bijgebouw, lagere noordoostelijke aanbouw van één travee onder lessenaarsdak.

Later overschilderde bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint met muurbanden, hoekkettingen, kordons, paneeltjes en recente trompe-l'oeil-omlijstingen aan de straat; gevelafsluiting met omlopende houten kroonlijst op klossen. Segmentbogige muuropeningen met luiken op de begane grond (voorgevel); bovenlicht van de voordeur met glas in lood. Vierdelige verandadeur, hout en glas in lood, in art nouveau.

Eenvoudige verankerde achterbouw met rechthoekige bovenvensters en muizentandfries. Zeszijdig houten theehuisje achterin de tuin.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Baarle-Hertog, schetsen 1891/3.

Auteurs: Plomteux, Greet