Woonstalhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonstalhuis

Beschrijving

Woonstalhuis van acht traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), vermoedelijk opklimmend tot 1899, zie gevelsteen met inscriptie "E.V. BALL 1899"; huidig hoofdvolume en schuur van circa 1914; later aangebouwde afhangen waarin stallingen aan zuidwest- en zuidzijde.

Verankerde baksteenbouw met vernieuwde lijstgevel op gecementeerde plint; getoogde muuropeningen deels met origineel houtwerk, aan de achtergevel met luiken; groot rechthoekig laadluik in dakvenster ter hoogte van de stal. Zijpuntgevels met aandak en vlechtingen, vernieuwd aan zuidwest-zijde. Grote noord-oostelijk georiënteerde langsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten) met afhang aan weerszijden, met circa 1965 naar ontwerp van J. Verhoeven vernieuwde voorgevel en rechthoekige muuropeningen. Verhard erf met notelaar.

• Gemeentearchief Baarle-Hertog, Machtiging verleend door het College van Burgemeester en Schepenen 25/10/1965.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Baarle-Hertog, schetsen 1902/5, 1914/2.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Enkel de verbouwde schuur staat nog overeind; de erfgoedwaarden zaten voornamelijk in het woonstalhuis.

Auteurs: Jacobs, Els
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: IOED Erfgoed Noorderkempen