Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1858 opgetrokken in opdracht van Charles Verbuecken. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden; het betrof mogelijk de verbouwing van een oudere kern. De handelsagent Charles Olislaeger liet in 1884 de huidige winkelpui aanbrengen, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus.

Rijwoning oorspronkelijk met dubbelhuisopstand, van vier traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een geblokte pui en een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. De verbouwing van de begane grond in 1884, behield enkel de penanten van de linker travee, waarvan het venster werd verlaagd tot nieuwe inkomdeur, en de met een rozettenfries bewerkte puilijst. Van het klassieke type, is de houten winkelpui met middenportaal, samengesteld uit bewerkte pilasters en een entablement met hoekconsoles en klossen. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren. Daarbij onderscheidt de bel-etage zich door een gevelbrede balustrade met postamenten, en de tweede verdieping door individuele lekdrempels op voluutconsoles waartussen een casement. Van het klassieke hoofdgestel, oorspronkelijk met een gelede architraaf en casementen in de fries, rest enkel de houten kroonlijst op klossen en tandlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1858#9 en 1884#1198.