Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Restauratie samen met het hoekcomplex van Eiermarkt en Sudermanstraat, naar een ontwerp door de architecten Rutger Steenmeijer en Hilde Baksteen uit 2005, vergund in 2006 en voltooid in 2010.

De bepleisterde en beschilderde trapgevel van acht treden met een overhoeks topstuk, is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Een archieffoto uit 1985 van de gedecapeerde opstand toont speklagen, op de eerste verdieping een gedicht kloosterkozijn en aangepaste kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken en tweedelige lateien, en op de tweede verdieping volledig aangepaste vensters. Uit bouwaanvragen voor aanpassing van de begane grond uit 1839, valt af te leiden dat de vroegere pui uit een skeletstructuur van vier traveeën bestond, mogelijk met een insteekverdieping. Aangepaste rechthoekige bovenvensters, op de eerste verdieping met afgeschuinde dagkanten. Een rechthoekig luik met afgeschuinde dagkanten en een druiplijst doorbreekt de geveltop.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1839#57, 1839#84 en 545#764; foto FOTO#31231.