Traditioneel hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel hoekhuis

Beschrijving

Traditioneel breedhuis op de hoek van Sudermanstraat en Vleminckstraat, met drie traveeën, twee bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak met getrapte aandaken (nok parallel aan de Sudermanstraat, leien), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.

Voorgevel. De omstreeks 1975 gedecapeerde en herstelde lijstgevel is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met een lage sokkel en speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De lage begane grond is verbouwd, met hergebruik van de zandstenen negblokken. Rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel, in de 19de eeuw aangepaste kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlasting. De kwarthol geprofileerde daklijst is onderbroken voor een getrapt dakvenster van vier treden met een overhoeks topstuk. Het rechthoekige drielicht met kwartholle negblokken en een afgevlakte, omlopende waterlijst, bestaat uit een breder en lager geplaatst middenluik onder een latei op korbelen, tussen eenvoudige zijlichten. Onder het balkgat een blind uilengat. Noordgevel (Vleminckstraat). Vrijwel blinde trapgevel van tien treden met gewijzigd topstuk, opgetrokken uit baksteenmetselwerk verankerd door smeedijzeren muurankers.