Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een lessenaarsdak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De wijnhandelaar Engelbert Vandezanden, gevestigd in het aanpalende hoekpand van Zirkstraat en Stoelstraat, liet in 1841 het benedenvenster van de linker travee aanpassen tot deur; vermoedelijk bevond de toegang tot het pand zich oorspronkelijk in de aanpalende gang. De deur- en vensteropeningen werden in 1883 door de aannemer François Van Glabbeek aangepast in opdracht van Vandezanden, vermoedelijk de zoon van Engelbert. Al in 1882 had hij de drie aanpalende huizen met houten gevel (Stoelstraat 2-6) door Van Glabbeek laten slopen en heropbouwen in neoclassicistische stijl. Het pand werd samen met Stoelstraat 6 in opdracht van Marc Libeer en Ilka Delqueue gerenoveerd tot eengezinswoning, naar een ontwerp door de architect Frans Aerenhouts uit 1999.

De lijstgevel in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers, is bij de renovatie omstreeks 2000 gedecapeerd en hersteld. Bij de aanpassing in 1883 werd de begane grond opengebroken tot winkelpui, en het parement van de bovenverdieping grotendeels vernieuwd. De rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, vroegere kruiskozijnen, behielden slecht fragmenten van de geprofileerde negblokken. Het getrapte dakvenster van drie treden met de aanzet van een overhoeks topstuk, wordt geopend door een rondboogluik. Dit laatste heeft een zandstenen archivolt en negblokken, beide kwarthol geprofileerd, imposten en een diamantkopsleutel.