Woon- en handelspand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woon- en handelspand

Beschrijving

Woon- handelspand op de hoek van Steenhouwersvest en Drukkerijstraat, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Olof Philip Ahlstrand, naar een ontwerp door de architect Alfred Ahlstrand uit 1904. Het programma omvatte een meubelzaak op begane grond en eerste verdieping, en huurkwartieren op de hogere verdiepingen. Aan de plannen ging een project uit 1903 vooraf voor drie gekoppelde meergezinswoningen met een café in het hoekpand en winkels in de zijpanden.

De van oorsprong Zweedse ondernemer Olof Philip Ahlstrand (Virserum, 1852-1920), vestigde zich in 1881 te Antwerpen, en openden in 1882 een handel in textiel en herenconfectie op het Falconplein. In de latere jaren 1890 zette hij een aannemersbedrijf op, dat vóór de Eerste Wereldoorlog een groot aantal bouw- en vastgoedprojecten ten uitvoer bracht, aanvankelijk vooral in de omgeving van de Italiëlei, en later in de wijk Zuid. Zijn zoon architect Alfred Ahlstrand, leverde vanaf de vroege jaren 1900 veelal het ontwerp.

Het afgeschuinde hoekgebouw met een gevelbreedte van dertien traveeën, omvat vier bouwlagen onder een latere pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, is de opstand opgebouwd uit een opengewerkte winkelpui van twee bouwlagen, oorspronkelijk met het portaal in de afgeschuinde hoektravee, en brede raampartijen onder ijzeren I-balken met rozetten. Deze van de begane grond, met een vernieuwde gevelbekleding, zijn verbouwd. De bovenste verdiepingen van de huurkwartieren, ontsloten door de privé-inkom in de eerste travee, bestaan uit registers van per twee gekoppelde steekboogvensters. Een houten kroonlijst op klossen en tandlijst, gekornist in de afgeschuinde hoektravee, vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1903#1123.