Spaans tolhuisje

Beschrijving

Tolhuis van de eerste helft van de 17de eeuw, gelegen aan de zuidoever van het kanaal Brugge-Plassendale-Oostende. Vervulde vermoedelijk een functie binnen het fort of de "Sterckte van Plasschendaele" dat circa 1585 door het Spaanse gezag rond het sluizencomplex was opgetrokken ter bescherming van het hinterland en de scheepvaart tegen de opstandige Oostendenaren.

Laag, witgekalkt bakstenen volume van anderhalve bouwlaag (gelijkvloers en zolderverdieping) en drie traveeën onder zadeldak met gegolfde rode en gesmoorde pannen (nok parallel aan de straat en kanaal). Voorgevel met centrale deur onder stompe keperboog met blind en verlaagd boogveld, aan weerszijden van de deur een beluikt venster met bakstenen omlijsting; op de zolderverdieping laaddeur met luik wat excentrisch in de middentravee. Blinde zijgevels die aan de achterzijde schuin aflopen met de helling van het dak, westelijke zijgevel met vlechtingen en ingewerkte schoorsteen. Doorbrekingen met lichtjes gebroken lintelen.

Interieur met oude dakkap, geprofileerde moerbalken, kelder met tongewelf.

• Archief Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Monumenten en Landschappen, nummer W/01101: Oudenburg, "Spaans Tolhuis", Vaartdijk Zuid 12, (motiveringsverslag 19 juni 1996 en Ministerieel Besluit 11 februari 1997).

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda