Abtswoning of prelatuur van Sint-Pietersabdij

Abtswoning of prelatuur van voormalige Sint-Pietersabdij. (meer info over bouwgeschiedenis).

Volgens gevelankers opgetrokken in 1756 ter vervanging van vroegere abtswoning gelegen ten noorden van de verdwenen Sint-Pieterskerk; thans meer zuidwaarts gelegen met bijhorende tuin. In 1987 en 1992 aankoop door stadsbestuur van respectievelijk de abtswoning, thans ingericht als Stedelijk Museum, en de voorliggende groene ruimte, het huidige stadsparkje.

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op straat, S-pannen; centrale dakkapel onder vernieuwd zadeldak. Houten gootlijst op consoles. Zuidgeoriënteerde voorgevel als tuingevel. Wit gepleisterde en zuidgeoriënteerde lijstgevel. Vooruitspringende hoekrisalieten. Rechthoekige muuropeningen, oorspronkelijk getoogd op de begane grond. Bewaard 18de-eeuws houtwerk: vleugelramen op de benedenverdieping, schuiframen op de bovenverdieping; twaalfdelige roedeverdeling per raamvlak. Bovenverdieping aan oostzijde met blinde vensternis met imitatiebeschildering van de roedeverdeling. Deels beglaasde deur met rechthoekig bovenlicht; trap met twee arduinen treden. Op rechter muurpilaster laatgotisch witstenen bas-reliëf met afbeelding van de HH. Jacobus van Compostela en Arnoldus van Tiegem. Oostelijk gelegen recentere aanbouw van twee traveeën en een bouwlaag onder plat dak; venstertravee met driezijdige erker. Deels beglaasde deur met gietijzeren hekjes en rechthoekig bovenlicht. Naar achter springend bijgebouw behorend bij oorspronkelijke abtswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder tentdak in aansluitende stijl. Van het oorspronkelijk interieur nagenoeg niets bewaard zie ingericht als stedelijk museum; behouden balkenroosteringen en achttiende-eeuws stucplafond en schouwboezem.

De tuin van de abtswoning is nu ingericht als park en strekt zich uit tot aan de Abdijlaan. De 19de-eeuwse aanleg van de tuin zou nog steeds in de huidige beplanting af te leiden zijn. Daarin zijn de begin 20ste-eeuwse serres van de abtswoning gesitueerd, de watertoren met ijskelder en een gedenkzuil die van het Marktplein naar dit parkje is verplaatst.

Bakstenen gekanteelde watertoren met waterkelder van eerste helft 20ste eeuw, gebouwd in functie van de bloemist die in die tijd van de abtswoning gebruik maakte.

• JACOBS M., Zij, die vielen als helden. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 306-307.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda