Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door François De Vooght uit 1884. Opdrachtgever was de wijn- en likeurhandelaar P.J. Mampaey. De woning is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect, die in Antwerpen actief lijkt te zijn geweest van de late jaren 1860 tot omstreeks 1900. Van zijn hand zijn vooral burgerhuizen gekend in conventionele neoclassicistische stijl, of met pittoreske neo-Vlaamserenaissance-inslag.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak (leien). Van de bepleisterde en beschilderde lijstgevel is het stucdecor grotendeels verwijderd, en de winkelpui met zijportaal gewijzigd. De bovenbouw wordt geleed door een gevelbreed balkon met vernieuwde borstwering, een waterlijst en cordonvormende lekdrempels. Registers van rechthoekige vensters, oorspronkelijk in geriemde omlijsting met oren, imposten en een drieledige hanekamsleutel. Op de tweede verdieping legt een balkon met gietijzeren borstwering en bewerkte consoles de klemtoon op de middenas. De oorspronkelijk houten kroonlijst op klossen en tandlijst, en het mansardedak met zinken profilering en een houten dakkapel met driehoekig fronton, zijn vernieuwd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1884#240.