Abdijhoeve Hof te Weylegem

Beschrijving

Gelegen ten noorden naast de kapel. Voormalige abdijhoeve van de Sint-Pietersabdij van Gent en tevens zetel van de heerlijkheid. In de 17de eeuw in kaart gebracht als open hoeve met losse bestanddelen, minstens sedert de 18de eeuw gesloten hoeve. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldak rondom gekasseid binnenerf met mestvaalt en betonnen duiventil onder leien zadeldakje.

Ten westen, erftoegang opgenomen in de stalvleugel aan de straat; inrijpoort gevat in een steekboogvormige zandstenen omlijsting gedateerd Anno 1761 op de imposten. Roodgeschilderde rechthoekige vleugelpoort met oorspronkelijk ijzeren beslag en uitgewerkte middenstijl eveneens gedateerd Anno 1761 en voorzien van ingegrift Mariamonogram SMR. Links erboven zinken plaatje van "Verzekering Union".

Ten noorden, deels onderkelderd boerenhuis van zes traveeën onder overstekend zadeldak (pannen), naar verluidt voorheen met twee dakkapellen. Gekaleide bakstenen erfgevel naar het zuiden gericht met bordes ervoor. Drie keldervensters onder de eerste travee Getoogde deur op arduinen trapje, gevat in licht uitspringende omlijsting van rode en gesinterde baksteen met neuten, oren en rechte waterlijst. Vernieuwde houten kruiskozijnen naar oud model, rechts van voordeur, aan de "beste kamer" met houten diefijzers, oorspronkelijk met luiken. Gevelankers voorzien van krulmotief aan het oog. Dakoverstek rustend op gesculpteerde consoles. Steekpomp rechts tegen de erfgevel. Zijgevel met vlechtingen wijzend op verbouwing van de achtergevel. Achtergevel met sporen van gevelschildering, eveneens met vernieuwde houten kozijnen, één met diefijzers en gelijkaardige grijs geschilderde omlijsting van getoogde deur. Drie keldervensters onder opkamer in westelijke travee.

Interieur. Opgeklampte voor- en achterdeur met oorspronkelijk ijzeren beslag. Rechts in gang: steekboogdeurtje in omlijsting van rode en gesinterde bakstenen met neuten, oren en recht waterlijstje leidend naar "beste kamer", opgeklampte deur met bewaard ijzeren beslag; ernaast behouden deuren naar zolder en achterste kamer. "Beste kamer" met rode plavuizen, bewaarde balklaag afgewerkt met stucplafond, grote schouw met onderboezem van rode en gesinterde bakstenen, geprofileerde schouwbalk en gestucte boezem gedateerd 1771. Woonkamer links van voordeur met bewaarde samengestelde balklaag voorzien van een zware, op beide uiteinden versierde moerbalk en een grote schouw met rode en gesinterde baksteentjes en zware haardbalk, rechts naast de schouw deurtje met bewaard beslag naar de achterliggende kamer.

Ten zuiden, dwarsschuur onder zadeldak (vroeger met stro, nu met pannen en golfplaten). Twee grote getoogde poorten naar de veldzijde. Vermoedelijk hergebruikte lateibalk van één der poorten voorzien van inscripties met namen en jaartallen, onder andere 1775 en 1897. De puntgevel aan de straatkant vertoont sporen van muurvlechtingen van de vroegere, vermoedelijk kleinere gevel en heeft een beglaasd gevelnisje met Sint-Antoniusbeeldje in een omlijsting van gesinterde baksteen met kroonlijst. De westelijke traveeën zijn onderkelderd met twee overwelfde kelders, toegankelijk via deur in de doorrit. Ten oosten op het binnenerf, afdak op vier standvinken met gemetste pijlers, aansluitend bij vaalt.

Ten westen, bakstenen vleugel met stallen en doorritpoort, in westelijke travee vroegere paardenstallen. Deels zandstenen en deels imitatiezandstenen hoekblokken op de hoekpenanten. Blinde verankerde straatgevel. Witgekalkte erfgevel met getoogde staldeuren en dito vensters met zandstenen hoekblokken en rood-grijze bakstenen ontlastingsboogjes. Noordelijke zijpuntgevel met sieranker in geveltop.

Ten oosten, stallen met gewitte erfgevel voorzien van roodgeschilderde staldeuren. Aan de veldzijde ingesloten door recenter aangebouwde stallen in betonstenen.

Ten noorden van het huis, tweedelig bakhuis onder zadeldakjes in vervallen toestand, en ernaast vervallen werkhuisje.

Auteurs: Lanclus, Kathleen