Schandpaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schandpaal

• is aangeduid als beschermd monument Schandpaal

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Margarethakapel: omgeving

Beschrijving

Voor het kerkhof van de Sint-Margarethakapel, schandpaal van de heerlijkheid Wijlegem heropgebouwd met ter plaatse aangetroffen fragmenten van een arduinen schandpaal uit de 16de of 17de eeuw, volgens P. De Win opgericht door abt Gudualus van de Sint-Pietersabdij in Gent door steenkapper S. Baeijens in 1775.

• DE WIN P. 1996: Inventaris van de feodale schandpalen op Belgisch grondgebied, II, Provincies Oost- en West-Vlaanderen, Iuris Scripta Historica, X, Brussel, 140-141.

Auteurs: Lanclus, Kathleen