Hoeve en wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk hoeve van het gesloten type. Reeds vermeld in de 16de eeuw. In 1715 in kaart gebracht als gesloten hoeve van "Jan Buysse bailliu deser prochie".

Heden voornamelijk aangepaste of gesloopte bedrijfsgebouwen. Oorspronkelijke erftoegang in aan de straat gelegen bedrijfsvleugel met naar verluidt hergebruikte rechthoekige inrijpoort op de versierde middenstijl gedateerd 1762.

Ten noorden, ruim woonhuis van zes traveeën en twee bouwlagen hoog onder zadeldak (kunstleien). Nieuw bakstenen parement van circa 1940. Behouden steekboogdeurtje in rechthoekige gepleisterde omlijsting met rechte kroonlijst. Behouden bakstenen achtergevel onder getrapte daklijst met twee keldervensters onder de westelijke travee. Binnen, bewaarde samengestelde balklaag met versierde moerbalk, oude grote schouw met achterwand van gesinterde baksteen en geprofileerde schouwbalk.

Links ernaast, bakstenen wegkapel met vernieuwde voorpuntgevel voorzien van deur met tralie en bekronend ijzeren kruis. Witgeschilderde zij- en achtergevels, laatstgenoemde met vlechtingen.

• Rijksarchief Ronse, Oud Gemeentearchief Sint-Denijs-Boekel, nummer 5.

Auteurs: Lanclus, Kathleen