Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Voorheen één gesloten hoeve met oude kern, naar verluidt circa 1900 werd een gedeelte van de schuur omgevormd tot de huidige woning nummer 22. Gedeeltelijk verhard binnenerf met mestvaalt naast lindeboom.

Nummer 22. Tot woning omgebouwd gedeelte van de vroegere schuur-stallen van de hoeve. Nu aan de straat gelegen huis met gecementeerde gevel van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen). In rechter travee, rondbogige gevelnis met houten kruisbeeld. Beluikte licht getoogde benedenvensters.

Nummer 24. Zijdelings op de straat ingeplant boerenhuis, vermoedelijk van 1840, volgens naar verluidt nu onzichtbare jaartalankers op zijpuntgevel aan de straat. Woonhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde gevel met schijnvoegen. Getoogde venstertjes met vernieuwd houtwerk. Getoogde deur in omlijsting van gesinterde baksteen met rechte kroonlijst. Naar het zuidoosten gerichte bakstenen erfgevel van anderhalve bouwlaag op hoge gecementeerde plint. Getoogde deur in rechthoekige omlijsting met oren van gesinterde baksteen met kroonlijstje. Halfronde bovenvensters met straalsgewijze verdeling, deels blind. Onder rechter travee toegang tot bietenkelder.

Interieur: grotendeels aangepast, in rechter kamer met behoud van samengestelde balklaag met versierde moerbalk en grote grijsgeschilderde schouw met houten geprofileerde schouwbalk, eronder tweedelige overwelfde kelder, onder andere bietenkelder.

Ten zuidoosten, bakstenen dienstgebouw met koeienstallen van vijf traveeën onder overstekend zadeldak (pannen), vermoedelijk deels heropgebouwd circa 1900; houten ankers.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Het tot woning omgebouwd gedeelte van de vroegere schuur-stallen van de hoeve (huisnummer 22) werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw.