Herrethoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herrethoeve

Oude hoeve van het semi-gesloten type, naar verluidt heropgebouwd na brand van 1885.

Ten zuiden, bakstenen schuur onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met voorheen twee grote rechthoekige poorten naast elkaar en rechts ernaast getoogd deurtje naar binnenerf, nu één poort gedicht.

Ten noorden, onderkelderde boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak (leien) uit het vierde kwart van de 19de eeuw, recent gerenoveerd. Voorheen gecementeerde gevel, nu gedecapeerd, en voorzien van licht getoogde vensters op arduinen lekdrempels met vernieuwd houtwerk. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting en bovenlicht in omlijsting van gesinterde baksteen met oren en rechte kroonlijst. Links van deur bietenkelder. Witgeschilderde achtergevel met getraliede vensters en deurtje in omlijsting van gesinterde baksteen met neuten, oren en waterlijstje.

Binnenin volledig gerenoveerd met behoud van enkelvoudige balklaag.

Ten oosten, voormalige paarden- en koeienstallen; ten westen varkensstallen en ten zuiden, schuur en doorritpoort. Ten noorden van het huis, alleenstaand bakhuis.

Auteurs: Lanclus, Kathleen