Hof ter Cleye

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Cleye

Beschrijving

Midden 19de-eeuwse woning, later notariswoning en in het tweede kwart van de 20ste eeuw boerderij, smidse en café. Voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk op bakstenen muurtje en ijzeren inrijhek aan bakstenen pijlers, beschaduwd door oude kastanjeboom. Opzij ijzeren voetgangershek tussen bakstenen pijlers.

Herenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien); vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Gepleisterde en witgeschilderde, naar het zuiden gerichte gevel met rechthoekige deur en vensters, voorheen op de begane grond voorzien van persiennes. Geprofileerde daklijst. Eenvoudige bepleisterde achtergevel met rechthoekige muuropeningen. Beraapte zijgevels.

Flankerende aanbouwsels, woning van één bouwlaag onder zadeldakjes (leien). Drie uitspringende traveeën ten opzicht van het woonhuis. Gepleisterde en witgeschilderde gevels. In de naar de straat gerichte zijpuntgevels, rondboognis, links met rechthoekige poort.

Ten westen, bakstenen dwarsschuur van vier traveeën onder afgewolfd pannendak, gebouwd in opdracht van eigenaar-notaris C. De Backer circa 1876. Witgeschilderde gevel uitziend op gekasseid erf.

• DE NOYETTE G. & HOEBEKE M. 1994: Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 58.

Auteurs: Lanclus, Kathleen