Hof te Maelbroeck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Maelbroeck

Beschrijving

Zogenaamd "Hof te Maelbroeck". Van de straat afgelegen hoeve met aan de oprijlaan kapelletje ter vervanging van een Onze-Lieve-Vrouwekapel reeds opgetekend op de Ferrariskaart. Oudste vermelding van het goed teruggaand tot de 12de eeuw. Toebehorend aan de abdij te Ename en vermeld in de penningkohieren van 1572. Na brand in 1902 deels heropgebouwd. Sporen van vroegere omwalling of vijver ten noordwesten van het erf.

Ten oosten, boerenwoning van zeven traveeën met zadeldak (naar verluidt voorheen stro, nu pannen). Witgeschilderde en verankerde voorgevel onder tandlijst. Getoogde vensters met arduinen dorpels en luiken. Deur met afgeronde bovenhoeken gevat in omlijsting van gesinterde baksteen. Binnen in woonkamer behouden stucschouw gedateerd 1902 (?).

Links naast huis, voormalige paardenstallen, nu garage, met behoud van arduinen kribben. Ten zuiden, dienstgebouw met rechthoekige doorrit en aanpalende stallen onder zadeldak (pannen). Ten westen, dwarsschuur van acht traveeën onder zadeldak (pannen) tussen zijpuntgevels afgewerkt met vlechtingen. Centrale rechthoekige doorritpoort.

Auteurs: Lanclus, Kathleen