Kamperhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kamperhoeve

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve met bakstenen gebouwen rondom verharde binnenplaats met mestvaalt ingeplant aan de straatbocht. Erftoegangen via ijzeren inrijhekken aan weerszij van aan straat gelegen dienstgebouw.

Boerenwoning met acht traveeën en bijkomende linkertravee en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw, op de plaats van een oudere hoeve, opgetekend in de legger van onroerende goederen van 1783. Witgeschilderde naar het zuiden gerichte erfgevel op grijsgeschilderde plint en met geprofileerde daklijst. Licht getoogde vensters, waarvan op de bovenverdieping enkele blind, met vernieuwd houtwerk. Deur in omlijsting van gesinterde baksteen met neuten, oren en rechte kroonlijst. Rechts van het huis rechthoekige doorrit naar veldzijde. Links zijgevel gecementeerd.

Ten westen, dwarsschuur van drie traveeën onder zadeldak (golfplaten) met centrale gebogen doorrit.

Ten zuiden, aan de straat gelegen bakstenen dienstgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw van drie traveeën met stallen onder zadeldak (pannen), aan de erfzijde palend aan de mestvaalt.

Ten oosten, eveneens stallen onder zadeldak (pannen).

• Rijksarchief Ronse, Oud Gemeentearchief Sint-Blasius-Boekel - Rozebeke, nummer 205.