Sint-Annakapel, omringd door linden

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Sint-Annastraat. Veldkapel van 1653 omringd door vijf lindebomen. Erachter, op grens met Rozebeke, in 1992 aangelegde gemeentelijke begraafplaats. Gerestaureerd in 2000.

Opgetrokken uit bak- en zandsteen, tot voor kort witgeschilderd op gepikte plint, onder pannendak. Vierkant gebouwtje met driezijdige apsis. Oude deur met traliewerk en omlijsting in de loop van de 19de eeuw vervangen door neogotische rechthoekige houten deur met ijzeren ajourwerk onder afdakje. Penanten versierd met Jezus-, Maria- en Annamonogram en gedateerd 1653. Puntgeveltop met roodgeschilderde beplanking met opschrift "H. Anna b.v.o." en windveren.

Bepleisterd interieur met rode tegelvloer en houten zoldering, wordt gerestaureerd. 17de-eeuws altaar, gemetste blok met oudere altaarsteen, een monoliete zandsteen. Geschilderd paneel met Heilige Anna-ten-Drieën uit het eerste kwart van de 17de eeuw, en geschilderd houten beeldje van Heilige Barbara uit het eerste kwart van de 16de eeuw, zijn gestolen.

• DHANENS E. 1971: Kanton Sint-Maria-Horebeke, Tekst, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VII, Gent,193-194.
  • DHANENS E. 1971: Kanton Sint-Maria-Horebeke, Illustratie, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VIII, Gent, afbeelding 322-328.

Auteurs: Lanclus, Kathleen