Roborsthoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Roborsthoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Roborst met kasteeldomein

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Roborst met kasteeldomein

Beschrijving

Heden café-restaurant genaamd Roborsthoeve, voormalige hoeve van het semi-gesloten type met U-vormige opstelling; oude kern met grotendeels aangepaste dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Ten zuidoosten, aan de straat gelegen gerenoveerd woonhuis van acht traveeën onder overstekend zadeldak (pannen) tussen zijtrapgevels, uit de 18de eeuw. Op rechter zijtrapgevel door middel van muurankers gedateerd 1713. Witgeschilderde bakstenen gevels op gepikte plinten. Licht getoogde vensters met kleine roedeverdeling, arduinen lekdrempels en luiken. Getoogde deur in vlakke arduinen omlijsting. Dakoverstek op uitgewerkte houten modillons. Bouwnaad en sporen van muurvlechtingen in rechter zijgevel wijzen op uitbreiding van het oude woonhuis.

Interieur. Bewaarde samengestelde balklaag, in gelagkamer rechts van voordeur met versierde en gedateerde moerbalk van 1713. Vloer bedekt met driekleurige cementtegels met geometrisch patroon van circa 1900.

Auteurs: Lanclus, Kathleen