erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
45255
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45255

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve ten oosten naast de kerk, voorheen was nummer 59 winkel en café "In het Gemeentehuis", en nummer 61 was vanouds en tot de gemeentefusie in gebruik als gemeentehuis. Oudere kern uit de 18de eeuw met woonhuis van één bouwlaag, in de tweede helft van de 19de eeuw uitgebouwd tot een semi-gesloten hoeve en woonhuis met een verdieping verhoogd. Grotendeels aangepaste hoevegebouwen rondom verharde binnenplaats en palend aan het kerkhof, toegankelijk via ijzeren hek rechts naast het huis.

Aan de straat gelegen, onderkelderd breedhuis van in totaal zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Verankerde lijstgevel, vermoedelijk gecementeerd in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekige deur in derde travee (nummer 59) voorzien van portiek met twee binnendeuren naar vroegere winkel en café met eenvoudige ijzeren ring als voetenschraper; rechthoekige deur in zevende travee (nummer 61) van voormalig gemeentehuis.

Ring voor het vastleggen van paardenleidsels. Oorspronkelijk getoogde benedenvensters met luiken, verlaagd tot rechthoekige vensters, en getoogde bovenvensters. Geaccentueerde ontlastingsbogen. Gewitte bakstenen rechter zijgevel met bouwnaad en sporen van vroegere bouw van één bouwlaag hoog met vlechtingen en sieranker in geveltop. Vernieuwde linker zijgevel van baksteen.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45255 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.