Hof 't Hembeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof 't Hembeke

Beschrijving

Hof 't Hembeke, gelegen in de straatbocht. Oude hoeve met semi-gesloten opstelling rondom onregelmatige binnenplaats. Eertijds bewoond door de toenmalige burgemeester van Paulatem, J. Galle, daarna ook bewoond door de burgemeestersfamilie Van de Velde, ook genaamd 't hof van de burgemeester. Nu volledig gerestaureerd.

Ten zuiden, doorrit nu afgesloten met ijzeren hek, in bakstenen bedrijfsgebouw onder pannendak.

Ten noorden, achterin gelegen boerenhuis van acht traveeën onder zadeldak (leien) met twee grote en twee kleine dakkapellen met trapgeveltjes, heropgebouwd in 1857. Bakstenen lijstgevel afgelijnd door entablement. Hoge rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk. Twee dito deuren in gesinterde bakstenen omlijsting.

• Hoeveroute Zwalm, Fiets- of autoroute door de Zwalmvallei, sine loco, sine dato.

Auteurs: Lanclus, Kathleen