Hof De Waele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof De Waele

Beschrijving

Zogenaamd "Hof De Waele", naar één van de vroegere eigenaars, de familie De Waele, die in 1771 bouwheer was van de windmolen "Tarandusmolen" in Dikkelvenne op de grens met Beerlegem. In de straatbocht gelegen voormalige hoeve van het semi-gesloten type, nu afgesloten door een ijzeren hek.

Ten oosten, boerenhuis in kern uit de 18de eeuw, doch met vernieuwde voorgevel uitziend op het erf. Behouden gewitte achtergevel met gedicht steekboogdeurtje gevat in bakstenen omlijsting met kroonlijst en witgeschilderde zijpuntgevel aan de straat met getoogde vensters in gepleisterde omlijsting, geveltop afgewerkt met vlechtingen en voorzien van getoogd zolderluik met waterlijstje.

Ten zuiden, schuur en stallen van zes traveeën onder zadeldak (pannen) uit de 18de eeuw. Vernieuwde gevels, zie bouwnaden. Aan de straat, zijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen. Rechthoekige inrijpoort in tweede travee.

Ten noorden van de hoeve, aan de overkant van de straat, bakhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen