Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

In kern samenstel van twee traditionele panden genaamd "den Pelicaen" of voorheen ook "Drij Sloten" en "St. Laureys", die minstens opklimmen tot de 17de eeuw. Tot de huidige vorm verbouwd met een laatclassicistische lijstgevel in het eerste kwart van de 19de eeuw.

Rijwoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. In de derde travee, is de rechthoekige inkomdeur gevat in een omlijsting uit blauwe hardsteen, met neuten, ingediepte pilasters, imposten en een gestrekte, breed uitkragende waterlijst op uitgelengde, gegroefde voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters, op de bovenverdiepingen met individuele lekdrempels en geprofileerde onderdorpels. De fries van het klassieke hoofdgestel wordt geopend door liggende oculi in spitse ellipsvorm typisch voor de vroege jaren 1800, te vergelijken met Heilige Geeststraat 19 en Oude Koornmarkt 50. Vernieuwde kroonlijst. Het klassieke houten winkelraam met pilasters en entablement links van het portaal, dat in 1876 werd aangebracht in opdracht van Pauline Van den Wouwer, is na 1975 verwijderd. Achtergevel: bepleisterde puntgevel.