Pastorie Alle Heiligenparochie met tuin

Beschrijving

Voormalige pastorie, nu particuliere woning. Gebouwd naar ontwerp van architect J. De Bosscher (Heusden) van 1905-06, ter vervanging van de oude, verderop (nummer 27) gelegen pastorie. Voortuin afgesloten door vernieuwde bakstenen muur en ijzeren hek aan bakstenen pijlers.

Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder pannen schilddak met op nok ijzeren windvaan met de letters NH, verwijzend naar de parochie. Rechts vooruitspringend risaliet van twee traveeën Gecementeerde plint met schijnvoegen. Getoogde vensters met arduinen dorpels en zandstenen negblokken en sluitsteen.

Rondboognis met Mariabeeldje boven aangebouwd houten portaal met leien dakje.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Pastorietuin

De achtergelegen pastorietuin, met formeel gazon aan de woning en een informeel beboomd gedeelte achteraan, grenst in het zuiden aan de Zwalmbeek.

Pastorie

Te Nederzwalm bestond reeds een omwalde lemen pastorie in 1625. Ze werd vervangen in het midden van de 17de eeuw. Na oorlogsschade werd ze herbouwd in 1717. Begin 20ste eeuw werd de huidige pastorie opgetrokken.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002215, Pastorieën (J. Mertens, 2002).