Hermelgemhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hermelgemhoeve

Beschrijving

Imposante in de straatbocht gelegen, gesloten hoeve rond gekasseide binnenplaats, voorheen met vaalt, daterend uit de 18de eeuw. De belendende boomgaard in de straatbocht is ommuurd met betonplaten. Gerenoveerd boerenhuis met naar de straat gerichte voorgevel.

Ten noorden, aan de straat palend boerenhuis met gewitte gevel van zeven traveeën op gepikte plint en zadeldak (zwarte pannen), vrij recent gerenoveerd. Vernieuwde rechthoekige vensters. Lage getoogde deur in gesinterde bakstenen omlijsting met neuten, oren en sluitsteen en aflijnend kroonlijstje van rode baksteen, gebogen deurstoep met twee arduinen treden, nu met onleesbaar jaartal, naar verluidt 1881. Dakoverstek rustend op houten witgeschilderde modillons. Rechter zijgevel met deels bewaarde muurvlechtingen en gecementeerde geveltop. Ongeschilderde, naar het zuiden gerichte erfgevel met rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk in vlakke gewitte omlijsting. Getoogde deur in omlijsting van gesinterde baksteen met neuten en imposten en recht kroonlijstje.

Interieur. In woonkamer, bruin geschilderde samengestelde balklaag met twee versierde moerbalken, grote schouw met haardbalk voorzien van bordenlijst en getoogde deur in omlijsting van gesinterde baksteen naar achterliggende kamer aan de straatkant.

Rechts aanbouwsel onder lager zadeldak (zwarte pannen) met vroegere keuken. Bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadeldak (rode pannen) met groen geschilderd houtwerk en talrijke verluchtingsgaten onder de daklijsten: ten oosten, koeienstallen; ten zuiden, dwarsschuur met rechthoekige doorrit en inrijpoort; ten westen, later bijgebouwd bedrijfsgebouw.

Aan de straat naast het huis, bakhuis van het tweedelige type onder zadeldakjes (rode pannen).

Ten zuiden van het gesloten hoevecomplex, afzonderlijk wagenhuis van drie traveeën met rechthoekige open poorten onder zadeldak (pannen).

Auteurs: Lanclus, Kathleen