Herenhuis met bijgebouwen

Beschrijving

Herenhuis met bijgebouwen gelegen in ommuurde tuin naast de kerk. Fraaie ijzeren afsluiting en hek tussen vier bakstenen pijlers met bolbekroning. Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), van 1787. Vermoedelijk in 1916 vernieuwd voorgevelparement van geschilderde baksteen met knipvoegen en toevoeging van vier dakkapellen en een centraal dakvenster, zie gevelsteen met hoofdje in reliëf en vermelding "D.V.L. 1916". Geschilderde bakstenen gevel met dubbelhuisopstand en voorzien van gietijzeren sierankers.

Rechthoekige muuropeningen, bij gevelaanpassingen, vermoedelijk in 1916, voorzien van geprofileerde arduinen omlijstingen. Houten paneeldeur met bovenlicht gevat in arduinen omlijsting met sluitsteen en opschrift "anno 1787". Houten kroonlijst met klossen. Beraapte zijgevels met sierlijk gesmede in ankers in de schoorstenen. Beraapte achtergevel met wit omlijste venster en op een zoldervenster na, blinde zijgevels.

Ten zuiden, wagenhuis, nu garage, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), eveneens aangepast circa 1916. In witgeschilderde straatgevel nu rechthoekige garagepoort en zolderluik. Dakoverstek met windveren.

Ten westen in tuin, serre en dienstgebouw van één bouwlaag met zeven traveeën gevat in travee-nissen met getoogde vensters en deuren, uit begin 20ste eeuw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen