Hoeve en molenaarshuis Biestmolenhoeve

Beschrijving

Hoeve en molenaarshuis bij Ter Biestmolen, gelegen aan de andere kant van het brugje over de Peerdestokbeek.

Ruim herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen); volgens jaartal op deuromlijsting gebouwd in 1871, doch op de plaats van een ouder huis. Dubbelhuis met bakstenen, later witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint met rechthoekige vensters en deur. Keldergaten links naast deur. Vensters gevat in gepleisterde omlijsting met kroonlijst, deur in arduinen omlijsting met kroonlijstje.

Links aanbouwsel van twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak met rechthoekige inrijpoort naar gesloten erf met ijzeren latei. Rechts aanbouwsel onder lessenaarsdak met garage en aanleunende serre uitziend op ommuurde moestuin. Achtergevel met uitbouw van twee bouwlagen hoog onder lessenaarsdak. Achterdeur gevat in omlijsting van gesinterde baksteen.

Achteraan dienstgebouwen onder zadeldak (pannen) rondom verharde binnenplaats, witgeschilderde erfgevels op gepikte plinten met groen geschilderde deuren, luiken en steekboogpoorten, aan de veldzijde niet geschilderd.

Afzonderlijk dienstgebouw met kippenhokken en wagenhuis ten oosten, enkele jaren later bijgebouwd.

Auteurs: Lanclus, Kathleen