Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, opklimmend tot 18de eeuw en toen van het gesloten type. In de tweede helft van de 19de eeuw ook stokerij.

Ten oosten aan de straat, witgeschilderd en aan de straatkant gecementeerd bakstenen poortgebouw van drie traveeën met rechthoekige doorrit onder zadeldak (nok parallel aan de straat, in de pannen van het achterdakschild gedateerd 1927, naar verluidt wijzend op vernieuwing van het dak).

Ten noorden, zijdelings op de straat ingeplant boerenhuis, voorheen tweegezinswoning. Voorzien van twee kelders. Aangepaste gecementeerde voorgevel met gewijzigde vensters. Getoogde deur in rode bakstenen omlijsting. Kroonlijst op modillons. Pomp tegen de gevel. Op schoorsteen aan straatzijde resterende cijfers 17 van jaartal.

Interieur: Woonkamer met tegeltapijt van tweekleurige cementtegels in geometrisch patroon vermoedelijk uit begin 20ste eeuw. Behouden haard voorzien van ijzeren haalboom en roodgeschilderde achterwand van de onderboezem met ovendeurtjes, nu met plattebuiskachel ervoor. Behoudens de moerbalk met eenvoudig profiel, aan het zicht onttrokken balklaag. Enkele behouden binnendeurtjes.

Ten noorden, groot bakhuis van vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), in geveltop van gecementeerde straatgevel gedateerd op steen 1819. Afgebladderde witgeschilderde voorpuntgevel afgewerkt met vlechtingen. Zijgevels afgelijnd met tandlijst. Binnen voorzien van troggewelven met overhoekse houten liggers; bewaarde oven.

Auteurs: Lanclus, Kathleen