Watermolen Bistmolen

Beschrijving

Korenwatermolen voorheen genaamd Bistmolen, nu genaamd Pede's molen, naar de laatste eigenaar-molenaar. Gelegen aan de Hundelbeek of Passemaeregracht, een bijriviertje van de Zwalm en de grens vormend met Zottegem (Velzeke-Ruddershove). Bleef in werking tot 1950. Gerestaureerd in 1999-2000 onder leiding van architectenbureau P. Gevers (Kasterlee). Boomgaard en waterreservoir liggen aan de overkant van de beek op grondgebied Velzeke-Ruddershove.

Ten oosten, achterin het erf, oud bakstenen molengebouwtje van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), door middel van muurankers in rechtse zijgevel aan de grachtzijde gedateerd 1775. Sporen van muurvlechtingen in zijgevels wijzen op vroeger kleiner gebouw. Witgeschilderde voorgevel met rechthoekig poortje met erboven laadvenster en rechts ervan één venstertravee. Ongeschilderde watermuur van natuursteen tot op radhoogte en erboven baksteen. Molen aangedreven door ijzeren bovenslagrad, watertoevoer via houten sluisdeur.

Het roerend werk, onder meer drie koppelstenen, één steenkist en graantrechter, bleef bewaard. Ook builmolen, wanmolen, haverpletter, luiwerk, elevator.

Ten westen, zijdelings op de straat ingeplant voormalig molenaarshuis, op de straatgevel gedateerd 1672 (?) in cementering, vermoedelijk hergebruikte ankers. Witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint van twee bouwlagen onder zadeldak (zwarte mechanische pannen). Aangepaste rechthoekige benedenvensters met arduinen dorpels, op de bovenverdieping licht getoogd en alternerend blind. Voordeur met bovenlicht gevat in omlijsting van gesinterde baksteen.

Rechts aanpalend witgeschilderd bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Voorzien van getoogde deuren en uiterst rechts rechthoekige inrijpoort. Onbeschilderde achtergevel.

• BAUTERS P. & BUYSSE R. 1980: De Oostvlaamse watermolens, Inventaris 1980, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks nummer 11, Gent, 53-55.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De restauratie van 1999-2000 waarbij de molen weer maalvaardig werd gemaakt, werd uitgevoerd door de firma Verstraete uit Rumbeke.

• Informatie verkregen van Luc Spyckerelle (augustus 2021).