Hotel des Pays-Bas

Beschrijving

Voormalig “Hotel des Pays-Bas”. Gebouwencomplex met een vleugel aan de straat en vier vleugels rond een binnenplaats, in deze vorm opgetrokken door de weduwe Koelman-Lauwers in 1868 (gevelsteen). Het betrof de verbouwing en uitbreiding van een burgerhuis met een traditionele kern, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, met een Lodewijk XIV-koetspoort uit de vroege 18de eeuw. Omstreeks 1995 onderging het complex een grondige renovatie.

Voorbouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Muurankers met een gekrulde spie geven de traditionele kern aan, mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw. De opstand met een geknikte gevellijn beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met individuele lekdrempels. Korfboogpoort gevat in een omlijsting uit blauwe hardsteen in Lodewijk XIV-stijl, te dateren in het eerste kwart van de 18de eeuw. Geprofileerd, kwarthol beloop met neuten, gelede imposten, een voluutsleutel, bewerkte zwikken met een vlechtwerkpatroon waarin rozetjes, onder een gestrekte, gekorniste waterlijst.

Binnenplaats. Vier vleugels rondom een vierkante open ruimte, met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Hoge rechthoekige vensters met lekdrempels. Gevelsteen met opschrift: "M. V. Koelman-Lauwers 1868".

• Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/11002/158.1, Ingangsomlijsting in Antwerpen (S.N. 2023).