• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Dikkele

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dikkele

Beschrijving

Voormalige hoeve, vanaf 1975 gerenoveerd tot woonhuis. Reeds in kaart gebracht in de 17de eeuw. In de tweede helft van de 19de eeuw bouw van inmiddels grotendeels gesloopte bijgebouwen.

Ten noordwesten, boerenhuis onder verhoogd zadeldak (pannen). Sporen van vlechtingen in rechtse zijgevel getuigen van een voorheen lager dak. Geschilderde gevel op gecementeerde plint. Uiterst links, twee behouden getoogde vensters met luiken, voorts vernieuwde rechthoekige vensters onder houten latei. Licht getoogde deur met bovenlicht in rechthoekige omlijsting van geschilderde gesinterde baksteen met oren. Achtergevel aangepast.

Binnenin grotendeels aangepast met behoud van een versierde moerbalk. Ten westen, deels behouden bijgebouw met houten beplankingen op bakstenen voet onder zadeldak (pannen) en bewaard gebint, in erfgevel ingekrast opschrift "1874 PVD ADK".

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1281.

Auteurs: Lanclus, Kathleen