erfgoedobject

Pastorie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
45155
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45155

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie met tuin
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Dikkele
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dikkele
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige pastorie, nu particuliere woning; voortuin van de straat afgesloten door bakstenen muur met decoratieve tandlijst en trapgeveltje met deur naar voortuin. Aan weerszij lage geschilderde dienstgebouwtjes uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Een deel van de oude achtertuin met Mariagrot werd in 1990 bij het kerkhof gevoegd.

Typisch pastoriegebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel met de straat), gebouwd naar ontwerp van architect E. de Perre - Montigny van 1858 op de plaats van de oude pastorie van één bouwlaag, vernield in 1708 en volgens archiefdocumenten in de jaren 1770 nog niet heropgebouwd. Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en horizontale geleding door puilijst en arduinen cordon ter hoogte der onderdorpels van de bovenvensters. Rechthoekige vensters, op de begane grond met persiennes en op de bovenverdieping met rolluikkasten. Eenvoudige rechthoekige deur. Gelijkaardige achtergevel en links zijgevel. Tegen rechterzijgevel, witgeschilderde eenlaagse aanbouw met keuken onder lessenaarsdak.

Interieur. Centrale gang met vloer van Basècle en witte marmer; midden rechts gebogen eiken trap naar bovenverdieping met eronder keldertrap. Links van de gang, voormalige salon en eetkamer met plankenvloer, neoclassicistische marmeren schouwen en stucversiering op plafonds. Rechts van de gang, vroegere spreekkamer met rode tegelvloer, marmeren schouw en stucplafond en keuken met grote schouw met houten schouwbalk. In aanbouwsel, voormalig schotelhuis en washok met schoorsteen en gemetseld fornuis van gesinterde baksteen.

  • Rijksarchief Gent, Bisdom, M. 40.
  • Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief, 1851-1870, nummer 1762/6.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Brouwerijstraat

  • Is deel van
    Dorpskom Dikkele

  • Is deel van
    Vallei van de Munkbosbeek met het kasteeldomein van Beerlegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45155 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.