Klooster en lagere en bewaarschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en lagere en bewaarschool

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Dikkele

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dikkele

Beschrijving

Voormalig klooster en lagere en bewaarschool, "bijhuis" van het klooster Sint-Barbara van Zottegem, nu woonhuis en kunstenaarsatelier zogenaamd "'t Oud Klooster". School opgericht in 1909, klooster gebouwd in 1910 en bewaarklas toegevoegd in 1911. De lagere school is stopgezet in 1973, de kleuterklas in 1984. Het klooster bleef bewoond tot de verkoop aan een particulier in 1989 door zusters franciscanessen van het klooster Sint-Barbara. Kloostergebouw in L-vorm met aansluitend schooltje volledig geopend naar de ommuurde speelplaats en gesloten naar de veldzijde.

Kloostergebouwtje in neogotische stijl van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Naar de straat gerichte voorgevel met per travee drie gekoppelde spitsboogvensters. Toegankelijk via spitsboogdeur in linkerzijgevel.

Erachter aanpalend schoolgebouw van tien traveeën met drie klaslokalen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Gevel geleed door travee-nissen met verankerde lisenen en muizentand. Gevel uitziend op de speelplaats voorzien van grote rechthoekige vensters met houten roedeverdeling onder ijzeren rozetlatei en voorzien van ontlastingsboog, aan de veldzijde volledig blind.

• COLLIN L. & DE BOTH L. 1988: 150 jaar St.-Barbaraklooster te Zottegem, 1837-1987, Zottegem, 143-145.

Auteurs: Lanclus, Kathleen