Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gebouw, pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie, vermoedelijk opklimmend tot midden 17de eeuw met herstellingen uit de 18de eeuw, tot de bouw van de nieuwe pastorie (nummer 61) ernaast in 1861, erna opgesplitst in verschillende woningen. Huis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen en golfplaten, nok parallel met de straat). Verankerde witgeschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint. Licht getoogde muuropeningen. Twee deuren in grijsgeschilderde omlijsting; rechterdeur is van jongere datum. Linkse travee met rondboogvenster en deurtje van dienstgebouw. Zijpuntgevels afgewerkt met vlechtingen. Achteraan later aangebouwde keuken.

Binnenin totaal verbouwd. Haaks op woonhuis en straat, dienstgebouw van drie traveeën geleed door lisenen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat).

Ten noorden, later gebouwd bakhuis ter vervanging van het bakhuis gebouwd in 1737.

• DE BROUWER J., Bijdrage tot de geschiedenis van de kerkelijke instellingen en het godsdienstig leven in het Land van Aalst tussen 1621 en 1796, V, Dendermonde, 1975, p. 328.

Auteurs: Lanclus, Kathleen