Gemeentehuis van Beerlegem en café De Klokke

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en café genaamd In De Klok(ke), sedert 1991 restaurant zogenaamd De Zannekinhoeve. Naast de kerk gelegen, haaks op de straat ingeplant huis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) met drie recenter aangebrachte dakkapellen, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Bij het rechttrekken van de Gaverstraat circa 1954 verkleind door sloop van rechter travee. Heden geelgeschilderde bakstenen gevels op gepikte plint. Licht getoogde vensters met rood-witgeschilderde luiken, de kleuren van het kasteel. Deur in zwartgepikte omlijsting. Gevelbeëindiging door middel van getrapte baksteenlijst en entablement met sporen van opschrift "a la maison commu(nale) on loge à pied et à cheval". Recente rechterzijgevel, afgewerkt met vlechtingen.

Interieur. Rechts van voordeur, kamer met samengestelde balklaag, grote schouw met bakstenen schouwwangen, houten geprofileerde schouwbalk en schouwboezem beschilderd met landschapstaferelen uit de 20ste eeuw; rug-aan-rug geplaatste schouw met gesloopte kamer rechts ervan. In kamer links van voordeur, stucplafond, vloer van rode plavuizen, marmeren schouwmantel en bewaarde archiefkast van het vroegere gemeentehuis.

Links van het huis aansluitend dienstgebouw onder pannendak met segmentboogvormige poorten. Rechts zijpuntgevel met vlechtingen en uilengaten.

Achteraan op erf, twee dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw.

• DEVOS P. 1982: De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 958-959.

Auteurs: Lanclus, Kathleen