Hoeve Ter Meersen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Meersen

Beschrijving

Achteringelegen hoeve zogenaamd "Ter Meersen" zie naambord, oorspronkelijk bekend als "Ter Messinghe" in een waardeschatting door het kapittel van 1649. Als site als zodanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en 19de-eeuwse kaarten. Hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het erf geschikt. Huidig uitzicht voornamelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, doch boerenhuis vermoedelijk met kern uit de 18de eeuw.

Ten westen van het erf, beeldbepalend boerenhuis deels van twee bouwlagen, aansluitend bij het langgestrekte type tengevolge van de aansluitende stalling en maalderij. Met schijnvoegen gecementeerd en witgeschilderd parement (eerste kwart 20ste eeuw). De twee linker opkamertraveeën nu lager dan het volume rechts van twee bouwlagen. Houtwerk uit de periode van het parement, T-ramen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

Interieur: bewaarde balklagen. Brede schouw: schouwmantel met betegeling in de Delftse traditie (bijbelse taferelen) en schouwmond met merkwaardige tegelpaneeltjes met afbeelding van kat (links, opschrift "Dese kat, en, snopt, niet" ) en hond (rechts, opschrift "Dese hond, en, stinkt, niet").

• BOTERBERGE R., Nieuwe koestal en schuurvlek op de hoeve Ter Messinghe in 1649, Info Blankenberge, 11de jaargang, 1997.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise