Herenhuis ontworpen door Felix Cosman

Beschrijving

Herenwoning in het nieuwe "Westkwartier" van Blankenberge dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Ontwerp van 1905 door de Blankenbergse stadsarchitect Felix Cosman. Lijstgevel met een neoclassicistische gevelordonnantie en een heel verzorgd art-nouveaugetint parement van geglazuurde baksteen en tegels. Pand van één koetspoorttravee + twee traveeën; drie bouwlagen onder plat dak (kroonlijst op klossen). Pilastergevel met horizontaliserende kordons en doorlopende onderdorpels; het bredere rechter vensterrisaliet met balusterbalkons en bekronend gebogen fronton (hier bijkomende halve verdieping). In het risaliet, kleurige pauwenfriezen met veertjesrand ("Céramiques Decoratives d'Hasselt", model Paon nummer 152 30H en randtegel Plume de Paon nummer 153). In de smalle traveeën, bloemenfriezen met stengels in typische zweepslag en pasteltinten. Hoogreliëftegels in de spiegels onder de benedenvensters. Rechthoekige vensters met arduinen omlijsting en - in het risaliet - tussenzuiltjes; vernieuwd schrijnwerk. Korfbogige koetspoort, bewaarde houten vleugeldeur, deels beglaasd en met mooi ijzeren hekwerk.

De binnenstructuur van het pand is erg grondig aangepakt in het kader van een renovatieproject zodat er geen relevante en samenhangende interieurwaarden meer aanwezig zijn.

• Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 28/1905.
  • Vriendenkring Gidsen Blankenberge, Art-Nouveau-wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankenberge, mei 2001, s.p.
  • DEVENT G., Blankenberge, de memoires van een stad, Brugge, 1994, p. 74, 78 (prentbriefkaart).

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise