Villa Yvonne en Villa Adolphe

Beschrijving

Samenstel van twee burgerhuizen in het nieuwe "Westkwartier" van Blankenberge dat aangelegd wordt vanaf circa 1894. Respectievelijk "Villa Yvonne" en "Villa Adolphe", gebouwd in 1913 (huisnamen en bouwjaar in tegelvelden boven de huisdeuren) naar ontwerp van architect Joseph De Groote - lange tijd wonende en actief te Blankenberge. Smalle breedhuizen van kelderverdieping (arduinen plint met cannelures, dienstdeur) + drie bouwlagen onder zadeldaken (kroonlijsten afgeslagen met plastiek). Lijstgevels met parementen van geglazuurde baksteen, verlevendigd door middel van banden van arduin en oranje-bruine geglazuurde baksteen, en verticale friezen met florale art-nouveaumotieven ("Céramiques d'Hasselt", model Iris, nummer 147, 20x20). Bij nummer 10 zijn deze friezen afgewerkt met arduinen sluitstenen waarin het zweepslagmotief herkenbaar is. De deurtraveeën zijn uitgewerkt met tegelvelden met naam en datering en met kleine, fijn uitgewerkte tegeltableaus, met heel levendige voorstelling van een bloemenmand (nummer 8) en een (Blankenbergse) schuit (nummer 10). Balkons op uitgewerkte arduinen consoles, leuningen vernieuwd. Vernieuwd houtwerk.

• Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 24/ 1913 (nummer 10), nummer 26/1913 (nummer 8), (gevelopstanden, dwarsdoorsnedes en plattegronden).
  • Vriendenkring Gidsen Blankenberge, Art Nouveau wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankenberge, mei 2001, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise