Rijkswachtgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtgebouw

Beschrijving

Voormalig rijkswachtgebouw, gebouwd op een stuk grond recht tegenover het station in 1885-1887 en sindsdien nog steeds in gebruik. Het vorige rijkswachtgebouw op de Botermarkt (huidige Manitobaplein) moet in de jaren 1870 verdwijnen voor de oprichting van een nieuw marktplein met een overdekte markt (architect Hellemans, Brussel). Roodbakstenen gebouw onder leien zadeldak, gebouwd in neogotische stijl, losstaand in kleine tuin. Getypeerd door getrapte zijgevels en middenrisaliet van de voorgevel, die geflankeerd worden door ronde pinakeltjes en in de voorgevel bekroond door een zittende leeuw. Gebruik van arduin voor hoekneggen, doorlopende dorpels, banden en muuropeningen. Muuropeningen zijn getoogd op benedenverdieping en tudorbogig boven. Muurankers in geveltoppen; in centrale deurrisaliet, in lichtere baksteen, de inwerking van de bouwdatum in Romeinse cijfers "MDCCCLXXXVI".

• BILE E., Blankenberge door de eeuwen heen, s.l., 1967 p. 87-90.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise