Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Respectievelijk zogenaamd "Villa Madeleine", "Villa Cecile", "Villa Belladonna", "Villa Carmen" en "Villa San Remo" zie opschriften boven de loggia's. Ensemble van vijf bel-etageburgerhuizen in spiegelbeeldschema, gebouwd in 1906 naar ontwerp van stadsarchitect Felix Cosman (Blankenberge) op gronden van meneer Uten-Jansen. Lijstgevels bekleed met geglazuurde tegels en afgelijnd door middel van kroonlijsten op klossen, oorspronkelijke dakkapellen in het zadeldak bewaard bij nummers 18 en 20. Nummer 16 is door het topgeveltje en de korfbogige muuropeningen, uitgewerkt als centraal middenrisaliet van het geheel. Grotendeels bewaard, eenvoudig geprofileerd houtwerk met T-indeling. De bel-etagestructuur is erg goed afleesbaar in de souterrains (arduin) met bewaarde lage dienstdeurtjes en de loggia's op de bel-etage. Deze loggia's waren oorspronkelijk open zoals bewaard bij nummers 12 en 14; bij nummer 12 met cementtegelvloer en eenvoudig stucwerk. Deels bewaarde ijzeren balkonleuningen.

• Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 44/1906.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise